Titel: Bot mot förgöring av gevär.

Meddelare: Skogsarbetare Albert Kempe  År: 1934

Socken/stad: Liden

För att få bort förgöringen och få någon nytta av geväret, så skall du ta ett rött kol ur spisen, och så skall du ta det i handen och låta det gå tre gånger genom pipan, medsols. Då blir geväret riktigt, för det har jag själv prövat. Du kan använda stål i förladdningen också, men det är bara för det skottet, det. Man kan ta en brödbit och låta gå tre gånger genom pipan samma väg som kolet, och så låta hunden äta upp den. Hunden skall bli alldelels makalös på djur av det där. Men eld skall nog vara det säkraste, för du förstår, att skottet går nog aldrig utan eld, det är ju självklart, det. Kastar man geväret i backen och sätter sig och gör sina behov på andra sidan om det, då hjälper det. För elden är inte alltid till reds, och en stålbit är det inte alltid säkert man har.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.